Consultanta in asigurari
Costurile se vor deduce din limita maxima de indemnizare corespunzatoare asigurarii medicale.
Incheierea contractului de asigurare:
Asigurarea se poate incheia pe o perioada de minim 2 zile si de maxim 365 zile, inainte de plecarea in calatorie.
Asigurarea de raspundere civila este potrivita pentru orice persoana juridica ce doreste sa se asigure impotriva prejudiciilor pe care le poate provoca accidental, din neglijenta sau imprudenta, altor persoane, fata de care raspunde in fata legii.
O asigurare de raspundere civila legala acopera sumele pe care le datorezi tertelor persoane pagubite, in caz de daune sau vatamari corporale. Asigurarea se poate extinde si asupra accidentelor provocate de angajatii tai, de minorii pe care ii ai sub tutela sau de animalele din grija ta. Polita de asigurare include si despagubirea eventualelor cheltuieli de judecata. Profita asadar de posibilitatea a beneficia de siguranta impotriva cheltuielilor neprevazute cu o asigurare de raspundere civila legala!
Groupama Asigurari iti ofera mai multe categorii de asigurari de raspundere civila legala dintre care poti alege, in functie de specificul activitatii si de nevoile de protectie ale companiei:
Obiectul asigurarii il constituie serviciile de tractare auto, in regim 24 ore din 24, iar in cauza de dauna trebuie apelat la numarul de telefon al Prestatorului disponibil non-stop, in 24 de ore de la producerea evenimentului in cauza.
Este bine sa ai aceasta asigurare cand ai accident iar autovehiculul nu mai este in stare de functionare sau nu respecta prevederile legale privind circulatia pe drumurile publice.
Incarcarea Autovehiculului pe platforma ca urmare a avariilor suferite intr-un accident rutier;
Transportul pe platforma a Autovehiculului incarcat pana la locul solicitat de Beneficiar, in limita distantei de 175 km (distanta se calculeaza dus-intors din locul de incarcare pana la destinatie);
Descarcarea Autovehiculului la cel mai apropiat service auto din reteaua de service-uri agreata de Asigurator.
Persoana fizica, nominalizata în polita de asigurare, care are un interes asigurabil si care, în schimbul platii primei de asigurare, se asigura pentru cazurile de producere a riscurilor asigurate.
Fransiza = 0 pentru toate riscurile acoperite, cu exceptia riscurilor catastrofice* (pentru care se aplica prevederile legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor).
Cladirile si alte constructii avand destinatia de locuinta se asigura in integralitatea lor constructiva, inclusiv instalatiile fixe si amenajarile constructive, precum si anexele din gospodaria Asiguratului corelate locuintei si partile comune (acoperis, scari, instalatii etc.).
Clauza acopera Cladirea cat si Bunurile-continutul, in cazul in care se opteaza si pentru asigurarea bunurilor.
Variatii de temperatura, accidente de orice fel (inclusiv cele produse prin actiunea animalelor), montare initiala gresita.
Daune de a caror producere Asiguratul raspunde in baza legii, fata de terte persoane pagubite:
*riscurile catastrofice sunt acoperite cu fransiza de 20.000 EUR, conform legislatiei in vigoare (Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor).
Franşiza pentru secţiunea Clădiri – Riscuri catastrofice- nu se aplică în cazul daunelor produse la anexele, dependinţele care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa asigurată.
Acoperirea acestei sume in cazul riscurilor catastrofice se realizeaza cu ajutorul unei polite obligatorii a locuintei - de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), a carei prima este egala cu 20 EUR/an. Polita PAD este complementara politei facultative a locuintei (Casa Direct) si se incheie separat.
Riscurile asigurate sunt acoperite pe teritoriul Romaniei la adresa mentionta in polita de asigurare.
Contractul de asigurare se incheie numai pe perioade anuale.
Daca nu s-a convenit altfel intre parti, raspunderea Asiguratorului incepe cel mai devreme in ziua urmatoare datei emiterii politei si incasarii primei de asigurare si inceteaza in ultima zi din perioada pentru care s-a incheiat asigurarea.
Suma asigurata / prima de asigurare se stabileste in EUR, dar prima poate fi achitata numai in RON.
Asigurarile sociale de sanatate reprezinta, conform Legislatiei din domeniu, principalul sistem de finantare care asigura accesul la serviciile de baza pentru asigurati si are drept scop promovarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor si imbunatatirea calitatii vietii. Ele sunt obligatorii si functioneaza ca un sistem unitar.
Mai multe programe, strategii si masuri politico-legislative urmaresc sa tina sub control starea de sanatate a populatiei in cadrul unor comunitati sanatoase. Autoritatea centrala care dirijeaza si promoveaza sanatatea publica este Ministerul Sanatatii Publice, deoarece asistenta de sanatate publica face parte din sistemul de sanatate public, conform politicilor de sanatate aprobate de Guvern.
Sa asigure costul serviciilor medicale in caz de boala sau accident pentru persoanele care beneficiaza de o asigurare.
sa ofere tratament universal, echitabil si nediscriminatoriu in conditiile utilizarii eficiente a Fondului National unic de asigurari sociale de sanatate tuturor asiguratilor.
Avantajul persoanelor ce urmeaza sa incheie o polita de asigurare consta in faptul ca acestia au dreptul sa isi aleaga asiguratorul dorit. Pentru cei care prefera sa incheie o asigurare de sanatate care sa acopere riscuri individuale in situatii speciale, in afara serviciilor acoperite de asigurarea obligatorie de sanatate, pot opta pentru o asigurare complementara.
Beneficiarii unei asigurari sociale de sanatate sunt toti cetatenii romani care domiciliaza pe teritoriul tarii noastre, precum si persoanele de alta nationalitate cu drept de sedere temporara sau permanenta in Romania. Toti cetatenii sunt obligati sa faca dovada platii contributiei la Fondul de asigurari sociale de sanatate daca vor sa beneficieze de serviciile medicale pentru care au cotizat.
Tot asigurati sunt militarii in serviciu, persoanele accidentate la locul de munca si care se afla in concediu pentru incapacitatea temporara de munca, parintii aflati in concediu pentru cresterea copilului, cei aflati in arest, somerii care au dreptul la indemnizatia de somaj, pensionarii cu venituri mediocre, victimele traficului de persoane, dar si cei cu drept de ajutor social.
Plata contributiei la fondul de asigurari sociale de sanatate este obligatorie pentru persoanele fizice sau juridice care angajeaza persoane pe baza unui contract individual de munca sau a altui statut special prevazut de lege.
O persoana isi pierde calitatea de asigurat o data cu pierderea dreptului de domiciliu sau de sedere pe teritoriul Romaniei.
Deoarece sanatatea este un domeniu primordial pentru oameni, la nivel de scoli si cu ajutorul massmedia se organizeaza campanii de informare, educare si comunicare privind sanatatea publica. Nu iti neglija asigurarea de sanatate!
Aflata in dezbatere publica in aceasta luna, noua lege a Sanatatii prevede inlocuirea caselor de asigurari actuale cu intreprinderi de asigurare privata. O data cu aceasta schimbare in Sanatate, sistemul ar iesi din impas, formandu-se, intr-un fel, un raport de cauza-efect. Astfel, pacientii vor beneficia de toate serviciile pentru care platesc in timp ce cadrele medicale vor fi motivate sa-si mentina aproape clientela.
Cotizatia obligatorie nu se va modifica semnificativ. Spre exemplu, cea mai scumpa polita de asigurare nu va depasi suma de 50 de euro pe luna.
De fapt, schimbarea majora consta in faptul ca asiguratorii privati vor prelua in totalitate sistemul public de asigurari si actualele case judetene de sanatate. Totodata, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va avea rolul depozitarului banilor asiguratilor. Aceste sume acumulate vor urma sa fie distribuite companiilor de asigurari de viata in functie de numarul pacientilor inregistrati pe liste, de tipul politelor alese etc.
Pana in luna martie a anului curent, noua lege va intra in vigoare. Aceasta va face loc operatorilor privati care se vor afla intr-o competitie continua si acerba, incercand sa castige de partea lor cat mai multi clienti cu ajutorul pachetelor de servicii cat mai atractive. Operatorii vor avea la dispozitie opt luni de la intrarea in vigoare a acestei legi ca sa inscrie asiguratii si sa prezinte listele Casei. Orice persoana noua care intra in sistemul de asigurari trebuie sa-si aleaga in 60 de zile asiguratorul pentru ca, in caz contrar, se vor trezi ca le vor fi decontate doar urgentele.
Vor exista doua tipuri de asigurari de sanatate. Primul este cel obligatoriu, de tip RCA, (numit si complementar) ce va suporta serviciile decontate doar partial in pachetul minimal, precum: depistarea de boli cu potential endemo-epidemic, servicii medicale pentru situatiile de urgenta, si nu in ultimul rand, servicii de planificare familiala. Iar cel de al doilea este asigurarea voluntara, de tip "Casco" care suporta total sau partial plata serviciilor neacoperite partial din pachetul de servicii medicale de baza, adica taxa numita coplata. Acestea reprezinta diferentele intre tariful decontat de casa de asigurari de sanatate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si tariful maximal stabilit de Ministerul Sanatatii.
Categoriile care nu trebuie sa plateasca aceasta polita au ramas neschimbate: copiii sub 18 ani, studentii pana in 26 de ani care nu realizeaza venituri, sotul/ia si parintii aflati in intretinerea unui asigurat, persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, bolnavii inclusi in programele nationale (cancer, TBC, heomfilie, transplantati) si femeile insarcinate.
Chiar si Virgil Paunescu, consilierul prezidential pe probleme de sanatate este optimist in legatura cu aceasta noua lege, declarand: "Va fi ca la asigurarile la masina. Va exista o asigurare obligatorie, ce ofera servicii de baza si o asigurare full-option, pentru cei care mai doresc si altceva. Daca mai dai cativa lei in plus si iti mai dau si stomatologie, si chirurgie etc. insa acele servicii vor fi garantate, nu ca acum, cand ti se promit multe, dar nu ti se da nimic."
Asigurarile de sanatate se incheie pentru a va proteja pe dvs. si familia in cazul unui eventual accident sau a unei imbolnaviri. Exista doua tipuri de asigurari de sanatate: asigurarile de sanatate sociale si asigurarile de sanatate private.
Asigurari de sanatate sociale au toti cetatenii romani care traiesc pe teritoriul Romaniei si cetatenii straini care au drept de sedere temporara.
Sunt asigurati: copiii sub 18 ani, studentii de pana in 26 de ani care nu au nici un venit, angajatii, sotul/sotia sau parintii unui angajat care nu produc nici un venit, persoanele cu handicap, persoanele cu boli incluse in programele nationale de sanatate, femeile gravide si lauzele.
Calitatea de asigurat o poti dovedi cu un carnet de asigurat si o pastrezi atat timp cat platesti contributia la Fondul de Sanatate. Ca asigurat iti poti alege un medic de familie si poti beneficia de servicii medicale gratuite. Dezavantajul sunt cozile interminabile la care trebuie sa stai, calitatea serviciilor medicale, lipsa aparaturii medicale de ultima generatie.
Interesul pentru contracte si polite de asigurare creste vazand cu ochii, deoarece ele au devenit un instrument eficient de protectie financiara a individului si a familiei sale. Acestea pot constitui un venit suplimentar necesar intr-o anumita perioada din viata unui individ.
Asigurarea este contractul sau polita care asigura persoanei asigurate, in schimbul primelor de asigurare, preluarea de catre casa de asigurari a responsabilitatii despagubirii tuturor riscurilor nedorite, prevazute conform clauzele contractuale. Printre intrebarile care ne vor framanta si a caror raspunsuri va trebui sa le cercetam inainte de semnarea contractului de asigurare sunt: la ce companie de asigurare sa apelez, ce tip de asigurare mi se potriveste, care sa fie valoarea asigurarii.
Asigurarile pot fi ori contractate ca anexe sau polite suplimentare ale unei polite de baza, existand si posibilitatea de a le solicita individual. Alaturarea politei suplimentare poate oferi reduceri din pret, iar primele suplimentare platite vor fi mai mici decat in cazul contractarii politei separat.
Asigurarea de supravietuire garanteaza beneficiarului suma asigurata, cu conditia ca, la expirarea contractului, asiguratul sa fie in viata. Beneficiarul este cel mai frecvent insasi persoana asigurata.
Daca veti opta pentru o asigurare de supravietuire, inseamna ca v-ati gandit sa faceti o economisire, intrucat angajandu-va la plata primelor pe durata contractului, la sfarsitul acestuia veti beneficia de intreaga suma asigurata. Aceasta asigurare nu va acoperi decesul sau invaliditatea contractantului politei. In cazul decesului asiguratului inainte de expirarea politei, asiguratorul este exonerat de obligatiile din contract, anuland orice datorie fata de mostenitorii asiguratului, iar suma acumulata din primele platite pina in acel moment vor reveni asiguratorului.
Exista o posibilitate de a preveni pierderea totala a primelor platite de asigurat in cazul decesului inaintea finalizarii perioadei stabilite contractual. Unele case de asigurari accepta inscrierea in contract a unei clauze ce desemneaza recuperarea partiala a acestora.
Prin urmare, puteti beneficia de o prima aferenta riscului de deces. Prin semnarea acestei clauze, daca asiguratul este in viata la expirarea contractului, va primi suma asigurata fara prima aferenta riscului de deces, iar in cazul particular al unui deces prematur, mostenitorii asiguratului vor beneficia de o parte din suma acumulata din primele platite de asigurat, mai putin prima riscului de deces.
Asigurarea de supravietuire vine in ajutorul dumneavoastra si in cazul unui accident, a incapacitatii de a va desfasura munca, drept un sprijin financiar, dar si ca mod de economisire pe o perioada mai lunga de timp, unul dintre scopurile contractului de asigurare fiind tocmai protectia de inflatie.
O alta varianta a asigurarii de supravietuire este cea cu titlul de renta in cadrul careia suma asigurata datorata se plateste treptat, sub forma de renta echivalenta cu o pensie timp de un anumit numar de luni sau chiar ani.
Este bine cunoscut faptul ca preventia este mai importanta decat tratamentul. Atunci cand vine vorba de sanatate, este mai bine sa previi decat sa tratezi. Cand vine vorba de sanatatea proprie, fiecare persoana trebuie sa faca tot ce trebuie pentru a preveni aparitia unei afectiuni.
Din masurile de preventie face parte si asigurarea de sanatate. Aceasta poate fi incheiata si in sistemul privat, altfel decat asigurarea oferita prin sistemul public.
Orice persoana poate incheia o polita de asigurare. Prima de asigurare este mai mica daca persoana este mai tanara si nu prezinta probleme de sanatate.
O astfel de asigurare poate costa mai mult odata cu inaintarea in varsta si cu aparitia unor boli sau afectiuni.
Sunt companii de asigurari care solicita ca persoana care urmeaza sa incheie o polita de asigurare sa faca un set de analize medicale, analize prin care se stabileste starea de sanatate a acesteia.
Rezultatele analizelor stau la baza calcularii primei de asigurare. Daca analizele scot in evidenta probleme de sanatate atunci pretul politei va fi mai mare. Se are astfel in vedere probabilitatea ca asiguratul sa aibe nevoie de ingrijiri medicale. Drept urmare, compania de asigurari ar fi nevoita sa acorde despagubiri.
Asiguratul primeste un formular pecare trebuie sa-l completeze cu o serie de informatii legate de starea actuala de sanatate si de istoricul sanatatii aceastuia. Intrebarile se refera la existenta unor boli grave, daca persoana a fost supusa unor interventii chirurgicale sau daca urmeaza un tratament anume la data incheierii politei de asigurare.
Pe baza informatiilor furnizate de client asiguratorul stabileste valoarea primei de asigurare.
Sunt asiguratori care impun realizarea unor teste medicale prin care se va stabili starea de sanatate a viitorului asigurat.
Instabilitatea din sistemul de sanatate public accentuata de nereusitele de reformare i-a determinat pe romani sa se indrepte din ce in ce mai mult catre sistemul privat si spre asigurarile de sanatate ale asiguratorilor.
Inca din 2012 valoarea primelor brute din sectorul de asigurari de sanatate private a ajuns la 80 de milioane de lei declara Carmen Radu, membru in Comitetul de Directie al UNSAR.
"Ultimul an a adus miscari importante in domeniul asigurarilor private de sanatate. Companiile au venit cu noi oferte, semn ca piata reclama o schimbare. Este o realitate ca sistemul medical public nu mai poate face fata tuturor solicitarilor si ca este nevoie ca tot ceea ce insemna pana la urma sanatatea si siguranta asiguratilor sa fie administrate impreuna cu sistemul privat in contextul reformei", a declarat Florinan Vizinteanu, presedinte al Directoratului BCR Asigurari de Viata VIG.
Acesta mai spune ca interesul romanilor pentru asigurarile de sanatate este din ce in ce mai mare. Conform acestuia romanii sunt dispusi sa plateasca sume mai mari sau mai mici de bani "si sa primeasca in schimb in primul rand respect".
Prin "respect", explica acesta , se intelege posibilitatea de a avea acces la cel mai bun doctor, la cea mai buna aparatura si la cele mai bune servicii. Toate acestea fara sa fie nevoie sa se astepte la coada si fara sa fie necesara deplasarea intr-un anumit loc.
Pentru ca asigurarile de sanatate sa se vanda insa la scara larga, reprezentantul UNSAR pe probleme de sanatate gaseste ca un stimulent de luat in seama ar putea fi o acordare de deductibilitati totale pentru primele platite in cazul asigurarilor de sanatate de catre populatie. Printr-o astfel de masuta administrativa pot fi oferite resurse financiare suplimentare furnizorilor de servicii medicale, fie ca este vorba de mediul privat sau de cel de stat.
Este cunoscut faptul ca interesul romanilor pentru asigurarile de sanatate creste de la an la an. Insa majoritatea nu cunosc beneficiile drepturile la care au acces prin sistemul de asigurari de sanatate. Un studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta in colaborare cu Link Resource, scoate in evidenta faptul ca 30% dintre romani nu stiu ce procent platesc pentru asigurare, iar 80% nu stiu ce drepturi au prin asigurarea de sanatate.
Mai nou, sistemul asigurarilor de sanatate a fost completat de coplata. Aceasta reprezinta o suma cuprinsa intre 5 si 10 lei care va fi platita de pacienti la externarea din spital. Cuantumul acestei plati va fi stabilit de fiecare spital in parte. Societatile de asigurari calculeaza diferit pretul pentru asigurarea auto tinand cont de crieteriile enumerate mai devreme. Drept urmare, la calcularea pretului unui RCA se recomanda utilizarea unui calculator online.
Polita CMR este asigurarea de raspundere a transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus. Acest tip de polita de asigurare este incheiata in mod obisnuit de companiile care au ca domeniu de activitate transporturile in tara sau strainatate. Transportatorul incheie o polita CMR fie ca este vorba despre un vehicul proprietate personala, inchiriat sau in gestiune.
Asigurarea CMR se incheie pe perioada unuia sau mai multor transporturi, pe o calatorie sau pentru un anumit interval de timp, de cele mai multe ori corespunzator unui calendar al unor transporturi realizate.
Polita CMR acopera riscurile din momentul primirii marfurilor pana cand acestea sunt predate destinatarului. Deteriorarea marfurilor inainte de incarcare sau dupa descarcarea lor nu este prevazuta in contract. In aceste cazuri compania de asigurari nu ofera despagubiri.
In ceea ce priveste furtul, acest risc este specificat sub forma unei clauze suplimentare. In functie de societatea de asigurari la care este incheiata polita, furtul poate fi acoperit integral, partial sau doar furtul prin efractie.
Asigurarea CMR nu acopera urmatoarele tipuri de riscuri: producerea de pagube indirecte, scaderea preturilor marfurilor pe perioada in care sunt transportate, pagube care apar in caz de desfasurare a unui razboi sau actiuni precum tulburari civile sau costuri impuse de transformarea sau imbunatatirea marfurilor care sunt transportate.
In acelasi timp, pentru orice paguba produsa marfurilor care nu este specificata in contractul de asigurare, compania de asigurari are dreptul sa refuze acordarea de despagubiri.
Valoarea maxima a despagubirii se calculeaza pentru fiecare caz in parte. La calculare se tine cont de pretul marfurilor pe piata la momentul respectiv sau de cotatiile acestora la bursa.
Un transportator incheie o asigurare CMR pentru a fi despagubit in momentul in care marfa este deteriorata sau distrusa complet in urma unor incidente care apar pe parcursul transportului. Autovehiculele cu care se efectueaza transportul se pot afla in proprietate, sunt inchiriate sau sunt in regim de gestiune.
Polita CMR nu despagubeste avariile produse masinii cu care se efectueaza transportul. Pentru despagubirea masinii este nevoie de o asigurare auto. In schimb, trebuie specificat autovehiculul cu care se efectueaza transportul in contractul pentru asigurarea CMR pentru a putea fi despagubite daunele care apar in urma transportului efectuat cu respectivul autovehicul.
Asigurarea CMR acopera doar daunele aparute pe perioada transportului marfurilor. Compania de asigurari nu va despagubi orice alte daune produse marfurilor, din alte motive, anterior sau ulterior procesului de transport.
Sunt situatii in care transportatorul nu va fi tras la raspundere:
Alte companii de asigurare includ si riscul de furt. Ele au in vedere faptul ca acesta este destul de probabil sa se intample. In aceste cazuri furtul este mentionat ca si clauza suplimentara. Asiguratul trebuie sa plateasca o suma de bani suplimentara, dincolo de prima de asigurare obisnuita.
Valoarea sumei maxime pe care asigurarea o acopera se calculeaza plecand de la pretul marfurilor pe piata in momentul in care aceasta este predata de catre expeditor transportatorului. La calculul valorii se poate tine cont de cursul bursei si/sau de pretul curent de pe piata. Daca nu se pot aplica aceste criterii, valoarea marfurilor va fi calculata prin comparatia cu valoarea uzuala a marfurilor de acelasi tip si aceeasi calitate.
Daca au aparut daune din cauza ca a fost depasit termenul de livrare, transportatorul va trebui sa plateasca despagubiri pana la nivelul maxim egal cu nivelul taxelor de transport. Pentru aceasta pagubitul trebuie sa aduca dovezi edificatoare din care sa reiasa ca daunele sunt cauzate de depasirea termenului de livrare.
La stabilirea pretului pentru asigurarea CMR se tine cont si de suma asigurata pe care o stabilesc de comun acord transportatorul si compania de asigurari. Daca persoana care solicita asigurarea accepta incheierea politei cu fransiza, prima de asigurare va fi mai mica decat in mod normal.
CARGO este incheiata de proprietarul unic al marfurilor transportate.Polita de tip Cargo ofera asigurare pe suma reala a marfurilor care sunt transportate. O persoana care detine o asigurare de tip Cargo, practic dovedeste ca el este proprietarul unic al marfii transportate.
In cazul politei CMR sunt anumite limite impuse de catre asigurat (cel care insoteste marfa). De exemplu, daca asiguratul doreste sa raspunda doar de 20% din valoarea totala a marfurilor. Cu ajutorul politei de tip CMR insa, este garantat faptul ca cel care transporta, raspunde pentru integritatea marfurilor transportate.
Exista o vorba care spune ca CMR-ul bun trece primejdia rea, dar ca sa intelegem mai bine ce vrea aceasta zicala sa transmita, este necesar sa stim la ce se refera cmr-ul.
Polita CMR are rolul sa asigure marfa deteriorata, avariata sau distrusa pe durata transportului, conform art. 17 si 23 din “Conventia privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele” din Romania si din afara tarii noastre.
Asigurarea CMR face referire la raspunderea transportatorului pentru marfa dusa in calitate de caraus. Obiectul sau se refera la companiile de transport care isi asuma raspunderea transporturilor nationale sau internationale cu vehicule. Acestea sunt mentionate in polita de asigurare pentru avarierea sau distrugerea marfurilor transportate.
Cel care se ocupa de transportarea marfii este 100% raspunzator pentru marfa, de el depinzand siguranta bunurilor din momentul in care intra in posesia lor si pana la destinatie. Daca marfa se pierde, este avariata pe durata calatoriei, este eliberata cu intarziere si nu ajunge la destinatie in timp util, vina ii apartine integral transportatorului.
Exista si exceptii cand transportatorul nu este tras la raspundere pentru ceea ce se intampla cu marfa, daca persoana care are dreptul sa dispuna de marfa este vinovata de felul in care a manipulat-o sau a dispus de marfa dupa bunul plac.
Pentru a fi exonerat de raspundere privind starea precara a marfii, transportatorul nu poate sa invoce defectiunea vehiculului folosit la transportarea marfii si nici sa dea vina pe acea persoana de la care a inchiriat masina.
Trasportatorul nu poate fi invinuit de raspunderea sau avarierea marfii, conform art. 18, paragrafele 2-5, in urmatoarele situatii:
Conform art. 23, cand in sarcina transportatorului se pune o despagubire pentru pierderile de marfa suferite, despagubirea se calculeaza dupa valoarea marfii la locul si in momentul primirii acesteia in vederea transportarii ei.
Valoarea marfii se calculeaza la cursul bursei, pe baza pretului curent al pietei sau in functie de valoarea uzuala a marfurilor similare calitativ si cantitativ.
Valoarea despagubirii este de maxim 8,33 unitati de cont (D.S.T.) pe kg de greutate bruta lipsa sau, in lipsa amandurora, pe baza valorii uzuale a marfurilor de acelasi fel si aceeasi calitate.
Atunci cand marfa nu ajunge intreaga la destinatie sau nu ajunge deloc, se restituie taxa de transport, taxele vamale si alte cheltuieli ivite pe parcursul transportului in functie de cat anume lipseste din marfa.
Daca marfa ajunge la destinatie cu intarziere din vina celui care o transporta, atunci acesta din urma este nevoit sa plateasca daune pentru prejudiciul produs, cu conditia ca despagubirea sa nu depaseasca pretul transportului, decat in caz de declarare a valorii marfii sau de declarare de interes special la predare.
Atentie! Sunt situatii in care asiguratul isi insceneaza pagube intentionat pentru a obtine despagubiri. Daca se descopera acest lucru, in loc sa primeasca vreo despagubire pentru bunurile avariate, el insusi va fi nevoit sa dea socoteala pentru fapta sa. De asemenea, nu plecati la drum sub influenta bauturilor alcoolice pentru ca va puneti in pericol propria viata, nu contribuiti doar la deteriorarea bunurilor pe care le transportati.
Tinand cont de aceste reguli, cat si de altele de acest gen enumerate la art. 23, raspunderea pentru transportul de bunuri poate fi inclusa in asigurarea CRM, daca asiguratul cere in scris acest lucru.
In aceste conditii, asiguratorul va emite un supliment de asigurare, in timp ce clientul se obliga sa achite valoarea unei prime de asigurare suplimentare. Limitele maxime ale raspunderii acoperite de asigurare pentru fiecare transport in parte se stabilesc de comun acord de catre client si asigurator.
CMR reprezinta asigurarea de raspundere a transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus. Acest tip de asigurare se adreseaza companiilor care realizeaza transporturi in tara sau in strainatate cu vehicule din proprietatea personala, inchiriate sau in gestiune, in caz de distrugere a marfurilor din dotare. Practic este asigurata marfa, fara nici o legatura cu asigurarea care se face masinii.
Acest tip de asigurare se incheie pe un anumit transport, pe o calatorie sau pentru o anumita perioada de timp. Dincolo de acest aspect, polita CMR acopera riscurile din momentul primirii marfii pana la predarea acesteia, fiind asigurate pierderea totala, partiala sau deteriorarea produselor care sunt transportate. Mai este inclusa si depasirea termenului de livrare.
In ceea ce priveste furtul, exista mai multe situatii: unele companii asigura doar furtul prin efractie, altele acopera furtul integral sau partial, fiind specificat de cele mai multe ori ca si clauza suplimentara.
Polita CMR nu va acoperi pagubele indirecte, precum scaderea preturilor marfurilor, pagubele produse pe perioada razboiului sau diverse actiuni cum ar fi tulburari civile, cheltuieli care sunt destinate imbunatatirii sau transformarii bunurilor sau orice tip de avarie care nu este prevazuta in polita de asigurare.
Suma despagubita printr-o astfel de asigurare nu este fixa, ci se calculeaza plecand de la costul marfii in momentul in care este primita pentru transport. Valoarea ei este stabilita in functie de cotatiile de la bursa sau plecand de la preturile existente pe piata in acel moment.
PAD - Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale - este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuintelor.
Prin PAD sunt acoperite daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare din formele de manifestare a dezastrului natural, ca efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate.
Obiectul asigurarii il reprezinta constructiile cu destinatie de locuinta situate pe teritoriul Romaniei, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban si care sunt inregistrate in evidentele organelor fiscale.
Locuintele situate in cladirile expertizate tehnic in conditiile legii de catre experti tehnici atestati si incadrate in raport de expertiza tehnica in clasa 1 de risc nu se asigura pentru niciunul din riscurile prevazute de lege.
Nu sunt asigurate anexele, dependintele, dotarile si utilitatile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici bunurile din interiorul locuintei.
În funcție de tipul locuinței asigurate, polița PAD poate avea urmatoarele caracteristici:
În conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 ianuarie 2016 privind distribuția de asigurări, puteți accesa documentul de informare privind polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) aici. Istoricul versiunilor documentului de informare: Versiunea 1 valabilă din data 1 octombrie 2018 Descarcă document
Polița de asigurare PAD este obligatorie. În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiează, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței costituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.
Termenii, condițiile și clauzele contractului de asigurare a locuințelor sunt stabilite prin Legea 260/2008 actualizata si norm.