Intrebari frecvente RCA

RCA este asigurarea prin care se asigura tertii prejudiciati ca urmare a unui accident produs din vina conducatorului autoturismului asigurat. Spre deosebire de asigurarea Casco, RCA este o asigurare obligatorie, o asigurare prin care se despagubeste o terta persoana si nu asiguratul. Asigurarea RCA este atat in favoarea tertului despagubit cat si in favoarea persoanei asigurate. In primul rand persoana prejudiciata primeste in mod obligatoriu despagubirea cuvenita de la societatea de asigurare. In al doilea rand bugetul asiguratului nu va fi afectat, despagubirea fiind platita de asigurator. Produsul de asigurare RCA a fost supus unei serii de schimbari legislative in cursul anului 2016 ce se pot consulta in pagina Informatii despre schimbarile RCA din 2016 iar in 2017 s-a publicat Legea 132/2017.

Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca obligatoriu desbagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba(cu alte cuvinte chiar daca cel care a produs paguba ar putea sau nu sa plateasca despagubiri). In acest fel asigurarea de raspundere civila auto este in interesul tertului pagubit dar si in interesul celui care a produs paguba.

Perioada minima este de 6 luni. Cu exceptia masinilor ce urmeaza sa aiba numere rosii -in acest caz se poate incheia si pe o luna!

Daca masina urmeaza sa se ridice de la dealer(masina noua) sau urmeaza a fi inmatriculata polita intra in valabilitate instantaneu, daca nu, cel mai devreme a doua zi.

Amenda este de 1000 lei sau 500 lei in 48 ore, plus retinerea talonului si a placutelor de inmatriculare pana la incheierea unei polite. In caz de accident, va dati seama, situatia e mai grava, pentru ca se adauga plata pagubelor.

Limitele de despagubire acordate de asiguratori pentru daunele produse pe teritoriul Romaniei sunt stabilite prin Norme ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor la urmatoarele valori: Pentru anul 2010: - pentru pagube materiale - 500.000 EUR; - pentru vatamari corporale si deces - 2.500.000 EUR; Pentru anul 2011: - pentru pagube materiale - 750.000 EUR; - pentruvatamaricorporalesideces 3.500.000 EUR

Sa va adresati societatii care v-a incheiat polita pentru a va emite un duplicat. Daca este incheiata prin intermediul nostru luati legatura cu noi si imediat vom rezolva.

Da, autovehiculul va fi acoperit de asigurare cu conditia ca persoana cãreia i-ati împrumutat masina sã posede permis de conduce valabil pentru categoria respectivã.

Va sfatuim sa va adresati Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, fond administrat de BAAR. Acesta va poate despagubi. Detalii la 021 319 13 02. Succes.

Persoanele fizice autorizate platesc primele de asigurare RCA ca si persoanele fizice in cazul in care sunt inregistrate cu cnp-ul, daca ati dobandit cui, atunci veti plati ca si persoana juridica.

Daca masina e in leasing verificati daca aveti dvs dreptul sa incheiati polita, asta in primul rand. Apoi e bine de stiut ca unele societati percep tarif de persoana fizica daca utilizatorul este o pesoana fizica.

Desigur, adresandu-va societatii de asigurare la care aveti incheiata polita, vi se inapoiaza banii pe perioada ramasa neasigurata.

Este un sistem ce functioneaza in Romania din anul 2010, conform caruia soferii care nu vor cauza daune pe rca vor primi un bonus in reducerea tarifului, cam 10 % pe an, neputand insa depasi 50 % reducere, iar clientii care au produs daune vor primi un malus, o majorare a primei de asigurare care nu poate fi mai mare de 100%.

Constatul amiabil creaza cadrul juridic prin care se simplifica procedura de constatare a unor evenimente rutiere ce indeplinesc urmatoarele conditii: exista cel mult 2 vehicule implicate, nu exista daune corporale si cele 2 parti se inteleg. Prin urmare solutionarea problemei se va face la asiguratorul vinovatului, nemaifiind necesara implicarea politiei. In cazul in care partile nu se inteleg sau sunt mai multe vehicule implicate se urmeaza procedura clasica.